Авто детайлинг Керамични поркития

Керамично покритие: наистина ли работи?

Мислили ли сте някога да нанесете керамично покритие върху колата си? Верни ли са твърдения, че запазва боята на колата ви? По-добре ли е от вакса за кола? Как се справя с предимствата на защитното фолио за боя (PPF)? И наистина ли си заслужава предвид цената му?

Знаем, че сте задавали тези въпроси много пъти, само за да се окажете по-объркани от преди. Количеството противоречива информация, налична онлайн, понякога може да бъде досадна. Ето защо решихме да ги изчистим веднъж завинаги.

Днес ще ви преведем през основите на керамичното покритие за автомобили. Какво представлява, какви са предимствата и недостатъците му, как се справя с сравнение ваксата за кола и други алтернативи и какво мислим ние като експерти за него. Ето го…

Volkswagen Touareg, керамично покритие

Основи на керамичното покритие

Ясно ни е,  че искате колата ви да изглежда прекрасно през цялото време и сте готови да опитате всичко, което е ефективно и постоянно.

Опитали сте всички основни неща като ежедневно измиване и ежемесечно слагане на вакса, за да се отървете от тези драскотини, следи от насекоми, мръсотия, сол, луга и какво ли още не. И все пак те се връщат на следващия ден с допълнителни следи като драскотини от измиването.

И се замисляте за други варианти. Решение, което ще направи колата ви да изглежда божествено ден след ден само с малко редовна поддръжка. Нещо, което е еднократно действие срещу заплахата от химикали и окисления: прилагате го и след това забравяте за него с години.

Нека ви запознаем с керамичното покритие, магическата отвара за автомобили, за която всички говорят. Знаем, че сте чували за това и преди. От онзи приятел, който наскоро си го положи на своето BMW X5 и който не можеше да спре да му се възхищава.

Но какво да кажем за скептиците? Критиците, които се съмняват в неговата надеждност? Има ли истина в това, което критиците казват за керамичното покритие?

Това наистина ли е най-доброто решение за предотвратяване на полепването на мръсотия по колата ви? Нека разберем.

Bmw X5, Diamond PROtech PRO120

Какво е керамично покритие?

Керамичното покритие е химически полимерен разтвор, който се нанася върху екстериора на автомобила, за да го предпази от външни влияния на боята. Обикновено се нанася на ръка, той се слива с боята на вашия автомобил и създава допълнителен хидрофобен защитен слой.

Благодарение на това химическо свързване и създаването на нов слой, фабричната боя на автомобила остава непокътната.

Докато много ентусиасти на автомобили и дори детайлъри смятат, че това е алтернатива на защитното фолио (paint protection film), а керамичното покритие в действителност е алтернатива на ваксата. Основната идея е да се предотврати появата на мръсотия, оксидация и петна върху боята и разрушаването на лаковото покритие.

Керамичното покритие, също понякога наричано нано керамично покритие (течно стъкло), е постоянно или полупостоянно решение на вашите притеснения в зависимост от покритието и вида на използвания полимер. Благодарение на своите химически свойства, той не се разпада при нормални атмосферни условия като дъжд, лято и т.н.

GTECHNIQ, Puris, DIAMOND PROTECH, NANOLEX са едни от най-популярните марки керамични покрития днес. Те се използват широко в и около района на София и на други места в България. Но преди да решите дали наистина искате да го изпробвате, нека се задълбочим.

Хората продължават да бълнуват за това. И така, какво повече може да направи за вашия автомобил?

Алфа велоче ,керамично поркитие, защитно фолио

Предимства на керамичното покритие

Избере професионално покритие което е устойчиво, което е едновременно трайно и по-лесно за почистване след нанасянето. Освен очевидните, ето още няколко причини да го приложите в колата си:

Защита от вредните UV лъчи

Можете само да си представите вредите, които вредните ултравиолетови лъчи на слънцето могат да причинят на боята на вашия автомобил. Керамичното покритие ще предпази боята на вашия автомобил от окисляване, предпазвайки го от избледняване. Това е абсолютно критично, ако паркирате колата си отвън.

Защита от химически петна

Химическите петна, възникващи от киселинни замърсители във въздуха, са друга потенциална вреда за вашия автомобил. Покритието ще предотврати свързването на тези замърсители с боята. Тъй като степента на замърсяване на въздуха нараства в града, керамичното покритие може да бъде огромно облекчение.

Хидрофобност, лесно почистване

Когато става въпрос за ваксите и други видове покрития, измиването на колата ви се превръща в главоболие. С керамичното покритие не е нужно да се притеснявате за износването на полимера. (Между другото, пълното му премахване изисква друг процес, включващ полиране и мокро шлайфане.)

Той не само се слива с боята на вашия автомобил, но и отблъсква водата. Това означава, че цялата мръсотия ще се отблъсква от повърхността и в крайна сметка ще се плъзва на долу. След бързо измиване с водоструйка и вие имате безупречна, неостаряваща кола.

Керамични покрити = Блясък като бонбон

Това е мястото, където естетиката ще се хареса на всички собственици на автомобили. Подобно на защитното, керамичното покритие също придава блясък и дълбочина в боята на вашия автомобил. Това ще придаде на вашия автомобил лъскав вид, извличайки най-доброто от оригиналната боя.

Втвърдяване на лака

Керамичните покрития втвърдяват на лака и по този начин лаковото покритие става по трудно за надраскване

Всички тези предимства разкриха истината за керамичното покритие, нали? През последните няколко години популярността му само нараства в и около района на София. Отзивите както от потребители, така и от експерти в автомобилната индустрия са изключително положителни.

Поглед към нашите собствени записи от последните пет години тук във Detailing Studio 310 ни дава добра представа за общото желание на потребителите на автомобили да изпробват тази превъзходна защита за своя автомобил.

Но все още има някои митове и невярна информация, когато става въпрос за тази усъвършенствана защита. Някои от най-често срещаните митове за керамичното покритие са изброени по-долу.

Неща, които керамичното покритие не може да направи

Всеки продукт в света има недостатъци. Вие решавате дали те са компромис или не. Това не са точно недостатъци; просто неща, които керамичното покритие просто не обещава да направи.

Защита от всички видове драскотини

Керамичното покритие няма да предпази колата ви от обичайните заплахи: дълбоки драскотини, следи от камъчета, но ще заздрави лаковото покритие и ще помогне да се драска по-малко. Свойствата на керамиката ще запази боята. Ето защо очаквайте по колата ви да има дребни забележки.

За защита от надраскване, леки ожулвания и камъчета трябва да изберете по-модерното фолио за защита на боята (PPF).

Защита от водни петна

Както споменахме по-рано, след нанасянето на керамично покритие, замърсителите на водна основа ще се набият върху повърхността на вашия автомобил и в крайна сметка ще се плъзнат надолу. Но те все още съдържат естествени минерали и разтворими частици, които остават на повърхността, след като водата се изпари. Керамичното покритие не може да се отърве от водните петна, които се получават в резултат на това, отстраняването им ще изисква много по-професионален подход.

Нуждата от правилната автомивка

Все пак ще трябва редовно да си миете колата. Слоят от керамично покритие не дава на вашия автомобил суперспособност да се самопочиства. Докато всички чакаме чудотворен продукт, който ще направи това, засега нека се съсредоточим върху светлата страна на керамичното покритие.

FORD Mustang GT Coyote, Diamond Protech PRO36

Заслужава ли си керамичното покритие?

Краткият отговор е да. Както ви запознахме, керамичното покритие има големи предимства, които ще добавят стойност към вашия автомобил в дългосрочен план. Това ще направи работата ви по почистване и поддръжка по-малко досадна. Така че да прекарвате повече време в шофиране и да се наслаждавате на колата си, отколкото да мислите за начини да я предпазите.

Но, ако ни попитате дали това е еднократно решение за всичките ви притеснения за боята, по-скоро не. Няма нито един продукт на пазара, който да гарантира пълна защита на вашия автомобил. Ако имаше, нямаше да обсъждаме керамично покритие, една от най-добрите услуги за защита на автомобилни бои, налични днес.

В крайна сметка, като теглиш чертата на разхода между керамично покритие и вакса, избора е ясен. 

Последни мисли 

Ключът към запазване на външния вид на вашия автомобил е редовната поддръжката. Но ако сте автомобилен фанатик и сте убедени в чудесата на керамичното покритие и стойността, която то ще добави към вашия автомобил, попитайте за оферта от нас днес. Щракнете тук, за да се свържете с нас.

Ако търсите нещо по-усъвършенствано за вашата чисто нова кола, вижте нашите блог за защитно фолио. Продължавайте да следите нашия уебсайт за повече статии, инструкции и новостите от индустрията в света на автомобилния детайлинг.